Апостолска во посета на компанијата „Амикамика“: Планот за економски раст испорачува реални ефекти во поттикнување на инвестициите, технолошкиот разој и зајакнување на конкурентноста

16 декември 2019

Инвестициите во нова опрема и машини, унапредувањето на производствениот процес преку подигнување на нивото на автоматизација која го прави „Амикамика“, претставува пример за реалните ефекти кои ги испорачува владиниот План за економски раст во делот на поттикнување на инвестициите, технолошкиот разој и зајакнување на конкурентноста на македонските компании, порача министерката Зорица Апостолска при денешната посета на „Амикамика“ во Крива Паланка, компанија која годинава има склучено договор за користење на мерки од Законот за финансиска поддршка на инвестициите.

Свечено отворена фабриката на „Кранфилд Леарница“: Стартува со работа една од најмодерните фабрики во Европа со плати над просекот во земјата и со голем потенцијал за раст

11 декември 2019

Во Пробиштип, во индустриската зона Неокази, го означуваме стартот на работата на една од најсовремените фабрики од овој тип во Европа, истакна претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев на настанот со кој се одбележа почетокот на производството на „Кранфилд Леарница“, компанија за производство и обработка на одлеаноци од сиво и нодуларно железо.

Апостолска: Со цврсти законски гаранции ги олеснуваме и охрабруваме инвестициите на компаниите во технолошко унапредување и отворање на нови работни места

4 декември 2019

Со цврсти законски гаранции воведовме олеснувања во реализацијата на нови инвестиции, стабилната финансиска рамка за мерките од Законот за финансиска поддршка на инвестициите влева доверба и охрабрување кај успешните компании да бидат уште повеќе успешни, технолошки да се унапредуваат и отвораат нови и добро платени работни места, порача министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска при денешната посета на швајцарската компанија „Даниел Рухти “ во Скопје.

Апостолска: Компаниите ја препознаa поддршката на Владата, се реализираат нови инвестиции

29 ноември 2019

Компаниите ја препознаa поддршката која Владата ја дава во насока на стимулирање за реализирање на нови инвестиции за проширување на производствените капацитети, усвојување на нови и напредни технологии, формирање на развојни центри и освојувањето на нови пазари. Охрабрувачка е пораката која ја добиваме од бизнис секторот, бројот на склучени договори согласно Законот за финансиска поддршка на инвестициите од 97 во 2018 година се зголеми на 120 нови и 51 анекс на договор кои годинава беа потпишани со домашни и странски компании, рече министерката без ресор задолжена за странски инвестиции Зорица Апостолска при денешната средба со менаџментот на компанијата „Раде Кончар-Контактори и Релеи“ од Скопје.

Pages

Subscribe to Министри без ресор RSS